ROBOTIZAREA SI CUNOASTEREA ABSOLUTA

INTOTDEAUNA CONSTIINTA TREBUIE SA FIE LIBERA, NELEGATA DE SINGULARITATI !

 

ROBOTII SI ROBOTIZAREA

Robotizarea va putea fi considerata ca fiind <miscarea constiintei utilizatorului de tehnica avansata> , iar aceasta  miscare poate face parte dintr-un proces in care totalitatea momentelor distinctive trebuie deopotriva sa fie etapizate si sa aiba continuitate conform cu efectele pozitive ale robotizarii. O importanta deosebita va avea interesul si obiectul din constiinta utilizatorului de tehnica avansata si se materializeaza in sesizarea felului in care robotii vor fi utili, masurarea si controlul  efectelor robotizarii dupa fiecare moment distinct.  Pentru fiecare etapa , totalitatea rezultatelor robotizarii este in principal o esenta spirituala, dar si materiala a OMULUI, iar pentru constiinta utilizatorului de tehnica avansata ele vor deveni nelipsite si vor fi reprezentative pentru generatiile viitoare. Deci robotizarea va fi , pe de o parte rezultatul nemijlocit, ceea ce corespunde constiintei utilizatorului de tehnica avansata ce este considerat independent, pe de alta parte robotizarea va reprezenta o <devenire a OMULUI ca fiind altceva>, iar raportul sau fata de robotizare, conceptia pentru robotizare, aplicatiile pentru sine, vor trebui sa corespunda perceptiei, adica vor trebui sa fie esentiale pentru intelectul generatiilor viitoare. Robotizarea, ca intreg, poate fi considerata ca fiind <miscarea universalitatii> , deci ceea ce poate fi aplicat ca fiind universal  spre rezultate ce conduc la singularitati, dar si <miscarea singularitatii> catre universal, deci ceea ce poate fi aplicat singular ce are rezultate ce conduc la universal, sau altfel spus, robotizarea reprezinta silogismul, deci robotizarea este inevitabila si cu semnificatii pozitive. Prin aceste doua miscari, constiinta utilizatorului de tehnica avansata va avea in ea insasi perceptia privind rezultatele robotizarii, ce vor avea un element esential vietii :  cunoasterea absoluta.

DESPRE ROBOTI

Imaginea pe care majoritatea dintre noi o au despre roboti vine in principal din filme ca ``Razboiul Stelelor'' si ``Star Trek'' si in secundar din imagini ale plictisitoarelor linii de asamblare ale automobilelor japoneze. Contrastul dintre aceste doua imagini a produs o anumita dezamagire a publicului in ceea ce priveste robotica: in definitiv, dupa atatia ani de progres tehnologic, nu avem inca roboti carora sa le putem vorbi sii care sa poata fi de ajutor in indeletnicirile casnice. Nici nu poate fi vorba de roboti care sa lupte in razboi, sa piloteze naveta spatiala sau alte ocupatii frecvente in romanele stiintifico-fantastice. Exista deci tendinta de a cadea in cealalta extrema, de a presupune ca nu exista decat roboti buni doar pentru asamblarea placilor electronice si a automobilelor.

Realitatea contrazice insa ambele imagini. E adevarat ca nu avem inca roboti carora sa le putem vorbi, avem insa roboti care au participat cu mult succes la operatii chirurgicale extrem de complicate; nu avem inca soldati-roboti, armata americana este in schimb unul dintre cei mai mari investitori in tehnologie robotica, si desi rezultatele sunt departe de ``Terminator-i'', exista roboti care pot contribui in mod eficace la salvarea de vieti omenesti (cum ar fi celebrul robot care a fost trimis sa inspecteze Cernobal).

E naiv sa ne asteptam ca robotica sa porneasca de la zero si sa ajunga intr-un timp relativ scurt (cam cinci decenii de la primele prototipuri functionale) la performante comparabile cu cele omenesti. Desi inca departe de visele pionierilor din domeniu, robotica ne aduce in fiecare zi un pic mai aproape de ele, iar acest progres este in continua acceleratie.